Archive of Tom Sharpe in Girona

Discussions within SLA and the Diasporic Literary Archives Network in recent years have emphasised the importance of language in international collection-building. Language has come to be seen as a much stronger force than other factors such as geography, “natural location” or affiliation, and English-language literary manuscripts with a high financial value have often “followed the money” and travelled to the USA.

Here is one intriguing exception to that pattern. The papers of the English satirical novelist Tom Sharpe (1928-2013) have recently been acquired by the Universitat de Girona. Sharpe lived in Catalonia for many years, although he famously refused to learn either Catalan or Spanish. There is a description of this unusual acquisition in English on the university website, but the Catalan version (below) gives more detail:

ex-libris sharpe petit
El juny de 2013, Thomas Ridley Sharpe, més conegut com a Tom Sharpe, moria a Llafranc, llegant a la Dra. Montserrat Verdaguer els seus papers personals, amb l’encàrrec d’escriure la seva biografia. El setembre de 2015, la Dra. Verdaguer decideix donar a la Universitat de Girona uns 1200 llibres de la biblioteca personal de l’escriptor britànic i els manuscrits originals de la seva producció literària perquè siguin utilitzats per a la docència i la investigació.

La biblioteca personal està integrada essencialment per obres de literatura anglesa contemporània, amb una important presència d’autors de referència per a ell, com ara P. G. Wodehouse, Evelyn Waugh o John Buchan, així com per les seves obres publicades i les corresponents traduccions a diverses llengües.

La part documental està formada pels manuscrits originals de les seves obres, amb les diferents versions i esborranys, i els guions de les adaptacions cinematogràfiques i televisives de les seves novel·les, tots ells amb anotacions manuscrites de l’autor.

Aquest fons permetrà als investigadors aproximar-se, a partir dels documents originals, a la figura i l’obra d’aquest escriptor britànic, especialitzat en el gènere de novel·la humorística, que va viure una intensa vida i que va residir els darrers 20 anys en aquest poble de la Costa Brava.

This entry was posted in International perspectives, News and events. Bookmark the permalink.

Leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s